Disse selskapene vant Farmandprisen 2023

Oslo, 5. desember 2023: Årsrapportene til Mowi, Eiendomsspar og Sporveien gikk til topps i de tre hovedklassene Børs, Ikke-børs og Offentlig i årets Farmandkonkurranse.

Ifølge juryen var nivået blant de beste deltakerne «svært høyt», og det ble en tøff kamp om de fremste plassene. I klassen Børs var det tilnærmet «dødt løp» mellom Mowi og AF Gruppen, mens vinnerne i Ikke-børs og Offentlig var et «lite hestehode» foran de øvrige medaljevinnerne.

Delt seier
Gjensidige og Eiendomsspar delte seieren i den åpne Ide & design-klassen. Denne konkurransen ble i år arrangert for 30. gang, og det er første gang juryen ikke klarerer å skille de to beste deltakerne!

Enova vant gull i klassen Beste digitale årsrapport. Både Enova – som gikk til topps for første gang – og Ruter og Hafslund som fulgte like etter på sølv- og bronseplass har utviklet svært gode digitale rapporter med stor nytteverdi.

De tre vinnerne av hovedklassene mottar hver sin Farmandstatue til odel og eie. Bronsestatuen er designet av billedhuggeren Arne Durban (1912-1993) og har vært utdelt hvert år siden den første Farmandprisen ble utdelt i 1955.

Jury-tilbakemeldinger:
Alle medaljevinnere i de tre hovedklassene (Børs, Ikke-børs og Offentlig) byr på rapporter som holder et svært høyt nivå. Det er også positivt at stadig flere deltakere vektlegger bærekraft og integrert rapportering i større grad. Dette er forhold som vil bli enda tyngre vektlagt i neste års konkurranse.

Beste digitale årsrapport
Det ble svært jevnt mellom medaljevinnerne i årets konkurranse – og alle tre lykkes meget godt med å utnytte nettets komparative fortrinn til å gi leserne økt nytteverdi i forhold til hva som er mulig med en tradisjonell papir- eller pdf-rapport.

Ide & design
«Alle-konkurrerer-mot-alle» i denne konkurransen og de fleste deltakere holder et meget godt nivå når det gjelder design og den håndverksmessige utførelsen. Som i tidligere år er det fortsatt krevende å komme opp med en god – og gjerne unik – ide som gjerne kan oppleves som en «rød tråd» gjennom hele rapporten. De beste leverer imidlertid også her.

Beste bærekraftrapport
Denne konkurransen er ny av året, og juryen har fortsatt noe arbeid igjen før alt er klart. Vi beklager forsinkelsen, og vil komme tilbake med resultatene så snart disse er klare.

Resultater Farmandprisen (beste årsrapport) 2023:

PlasseringBørsIkke-børsOffentlig
Nr. 1 og gullMowiEiendomssparSporveien
Nr. 2 og sølvAF GruppenDNVEnova
Nr. 3 og bronseSparebank 1 ØstlandetSkagerak EnergiRuter
NominertOdfjell SEDeepOcean Group HoldingFFI
NominertElkem ASAMøller Mobility GroupFjellinjen
NominertKongsberg Gruppen ASA 

Beste ide & design:
Nr. 1 og gullGjensidige og Eiendomsspar
Nr. 3 og bronseAutoStore
NominertElkem
NominertDeepOcean
NominertSporveien

 

 

 

 

Beste digitale årsrapport:

Nr. 1 og gullEnova
Nr. 2 og sølvRuter
Nr. 3 og bronseHafslund

 

 Dette er Farmandprisen
Tidsskriftet Farmand ble stiftet i 1891, og regnes som «Nordens første forretningsblad». Hvert år siden 1955 er Farmandprisen blitt delt ut til «det norske aktieselskab» som kan fremvise den beste og mest komplette årsrapport.

Etter at Farmand gikk inn i 1988 overtok først Økonomisk Rapport, og deretter Farmand, som sekretariatet for Farmandprisen. Det blir normalt nominert fem deltakere i de ulike klassene hvorav de tre beste blir premiert.

I henhold til Farmandprisens statutter kan ikke jurymedlemmer være med å evaluere enkeltrapporter eller nettsider dersom de er, eller kan tenkes å være, inhabile. Juryene skal ha mellom tre og seks medlemmer, og minimum tre må være til stede for at en jury skal være beslutningsdyktig.

For mer info, se www.farmandprisen.no