Mowi, Eiendomsspar og Sporveien vant Farmandprisen!


Oslo, 16. desember 2022: Mowi, Eiendomsspar og Sporveien gikk til topps i de tre hovedklassene Børs, Ikke-børs og Offentlig under kåringen av Farmandprisen Beste årsrapport 2022. Mowi, Eiendomsspar og Sporveien vant Farmandprisen!

Ifølge juryen var nivået i årets konkurranse tidenes beste, og det ble en tøff kamp om de fremste plassene.

Skagerak Energi gikk for første gang til topps i klassen for Beste ide & design, mens Digitaliseringsdirektoratet tok tidens første seier i klassen for beste digitale årsrapport.

De tre vinnerne av hovedklassene mottar også Farmandstatuen til odel og eie. Bronsestatuen er designet av billedhuggeren Arne Durban (1912-1993) og har vært utdelt hvert år siden den første Farmandprisen ble utdelt i 1955.

Jury-tilbakemeldinger

Alle vinnere og nominerte i de tre hovedklassene holder et meget høyt nivå. Det er også positivt at stadig flere deltakere fokuserer på bærekraft og integrert rapportering. Dette er forhold som juryen vil vektlegge enda tyngre i de kommende årene.

Den digitale årsrapport-konkurransen legger stor vekt på hvordan nettets muligheter er blitt benyttet. De fleste deltakerne byr på meget solid innhold som i tillegg er velskrevet og godt «anrettet». Juryen er imidlertid skuffet over at det fortsatt er få deltakere som makter å utnytte nettets komparative fortinn til å gi leserne økt nytteverdi i forhold til det en tradisjonell papir- eller pdf-rapport kan tilby.

I Ide & design-konkurransen holder de fleste deltakere et meget godt nivå hva gjelder design-uttrykket og den håndverksmessige utførelsen. Som i tidligere år er det derimot mer krevende å komme opp med en god – og gjerne unik – ide som gjerne kan oppleves som en «rød tråd» gjennom hele rapporten.

Resultater Farmandprisen (beste årsrapport) 2022:

PlasseringBørsIkke-børsOffentligBeste ide & design
Nr. 1 og gullMOWIEiendomssparSporveienSkagerak Energi
Nr. 2 og sølvAF GruppenKommunalbankenNBIM (Oljefondet)Sporveien
Nr. 3 og bronse SpareBank 1 ØstlandetDNVNorges BankDNV
NominertOdfjell Skagerak EnergiDigdirEiendomsspar
NominertElkem JotunFFIDeepOcean
NominertNorsk Hydro

Dette er Farmandprisen

Tidsskriftet Farmand ble stiftet i 1891, og regnes som «Nordens første forretningsblad». Hvert år siden 1955 er Farmandprisen blitt delt ut til «det norske aktieselskab» som kan fremvise den beste og mest komplette årsrapport.

Etter at Farmand gikk inn i 1988 overtok først Økonomisk Rapport, og deretter Farmand, som sekretariatet for Farmandprisen. Det blir normalt nominert fem deltakere i de ulike klassene hvorav de tre beste blir premiert.

I henhold til Farmandprisens statutter kan ikke jurymedlemmer være med å evaluere enkeltrapporter eller nettsider dersom de er, eller kan tenkes å være, inhabile. Juryene skal ha mellom tre og seks medlemmer, og minimum tre må være til stede for at en jury skal være beslutningsdyktig.